Spanske Castaño er uløseligt forbundet med Monastrell
Man kan ikke sige Castaño uden at sige Monastrell. Druen er næsten blevet synonym med familien fra Yecla i Sydøstspanien, der i mere end 60 år har fokuseret deres produktion på netop Monastrell, fordi den er så modstandsdygtig overfor områdets strenge tørke.
Derfor virker det som et ulykkeligt paradoks, at mens Daniel Castaño har inviteret den danske vinpresse på frokost og præsentation af sine vin, så vælter regnen ned over hans hjemstavn i Yecla lidt nordvest for Alicante i Spanien. Huse, biler og veje bliver skyllet væk. Turister får besked om at søge andre rejsemål. Og de lokale øser vand ud af stuerne og ryster fortvivlet på hovedet, for så meget vand har de ikke tidligere set.
Netop det ekstreme vejr er en af grundene til, at familien har kastet deres kærlighed på Monastrell-druen, der i Frankrig kendes som Mourvedre. Ingen anden drue, forklarer Daniel Castaño, kan som Monastrell klare fire måneder uden regn. Og ekstrem tørke forekommer oftere end ekstrem regn i Yecla.
Valgte kvalitet over mængde
Bodegas Castaños historie går tilbage til 1950’erne, men det var først i begyndelsen af 1980’erne, hvor Ramon Castaño købte udstyr til at tappe vinen fra sin nyerhvervede Las Gruesas marker på flaske, at eventyret for alvor fik fart på. Ramon Castaño valgte på det tidspunkt at gå mod strømmen i regionen, der dikterede mængde og vin i bulkmængder. I stedet satsede han på begrænsede høstudbytter og opnåede dermed mere koncentration og kvalitet i sine vine. Mark efter mark blev lagt under Castaño, der også opkøbte druer fra bønder, der klagede over, at deres gamle stokke efterhånden kun gav en enkelt klase. De druer udgør nu rygraden i bodegaens premiumvine, Casa de la Cera og Casa Cisca.
I dag har Castaño næsten 600 hektar vinmarker fordelt på flere forskellige steder i Yecla, hvor der er varieret jordbund, og hvor højden på de nordlige marker er omkring 800 meter, mens de sydlige marker ligger i omkring 400 meters højde. Således er den 160 hektar store Las Gruesas mark i nord meget kalkholdig, mens den lavere liggende Espinal i syd er mere leret og med flere næringsstoffer, selv om vand ofte er en mangelvare.
Økologisk vin til billig pris
Selv om Monastrell er bodegaens hoveddrue, dyrkes der en del andre blå druer som bl.a. Garnacha Tintorera, Syrah, Merlot og Cabernet Sauvignon, der primært bruges til bodegaens blends. Macabeo er den foretrukne grønne drue, men der er også en mindre produktion af Sauvignon Blanc og Chardonnay.
På trods af at Bodegas Castaño er en af de meget store producenter i Spanien, går produktionen i retning mod økologi. Især er den største del af de mere prisbillige vine i dag økologiske, hvilket er ganske imponerende i betragtning af, at Bodegas Castaño eksporterer mere end 3,5 millioner flasker til markederne i de øvrige Europa og USA.
Det er derfor ikke usædvanligt at finde en økologisk flaske Castaño Monastrell – eller Macabeo, hvis den skal være hvid – til omkring 40 kroner i de supermarkeder, der hører under Salling Group, der er den danske forhandler. Men de laver også glimrende vine i prisklassen omkring 100 til 125 kroner, foruden de to Casa vine fra de lavtydende marker, der forhandles til mellem 200 og 250 kroner pr. flaske. Det var nogle af dem, Daniel Castaño havde med til København:
Castaño Macabeo Organic, 2018
Frugtig medium fyldig duft af pære, æble og cantaloupe melon. Først frisk frugt i smagen, der efterfølges af krydrede og let bitre noter. Tør med frisk syre. En ligetil og nemt drikkelig hvidvin. 86 pt.
Castaño Rosé Organic, 2018
Kobberfarvet rosé lavet på økologisk Monastrell, der er fermenteret direkte efter presning. Let i aroma og smag med røde jordbær og lidt melon. Tør med lille frugtighed, relativ lav på syre og kort eftersmag. 85 pt.
Castaño Monastrell Organic, 2018
Ok koncentration i næsen med masser af brombær, mørke blommer og krydderier. Frugtig med brombær og stilkede urter i smagen, der også har en let brændt tone. Medium syre og fast tannin. Vellavet og meget vin for pengene. 86 pt.
Castaño Monastrell Organic Barrica, 2017
Violet i farven og med en aroma af brombær, solbær og lette fadkrydderier. Frugtigt første indtryk med brombær, kirsebær, rød blomme og let ceder. Ok syre og fast, moden tannin med et lille grønt prik. 87 pt.
Castaño GSM, 2017
Blend af Monastrell, Syrah og Garnacha Tintorera. Let og frisk aroma med røde bær, brombær, brombær og vanilje. Lille Rhônestemning i smagen med små herbale noter og fin balance mellem brombærnoter og fad. Tør med fin syre og blød, rund tannin. 88 pt.
Castaño Coleccion, 2016
Blend af Monastrell og Cabernet Sauvignon, der giver en rubinfarvet vin med et lille violet skær. Brombær, kirsebær, solbær og vanilje i en rig og ren næse. Tør, blød og frugtig i munden med sorte bær og en lille herbal kant. God fylde, moden tannin og pæn længde. 88 pt.
Castaño Solanera, 2016
Blend af Monastrell, Cabernet Sauvignon og Garnacha Tintorera. Rubinfarvet med violet kant. Overvejende varm frugt med jordbær, brombær, kirsebærsauce og kun ganske let fad i næsen. Rig frugtighed i smagen med let sødme og noter af rød frugtgrød, der får lidt modspil af en fin syre. 87 pt.
Castaño Casa de la Cera, 2014
Blend på Monastrell, Garnacha Tintorera, Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot. God koncentreret næse med modne sorte og røde bær, lidt sveske og masser af fadkrydderier. Blød, fyldig og rund i munden, hvor der er en god koncentration og flot struktur. Godt forhold mellem den primære frugt og tertiære, let balsamiske noter. Flot vin. 91 pt.
Castaño Casa Cisca, 2015
Her står Monastrell-druen helt alene, så vi her får præsenteret noget af det smukkeste af, hvad druen kan. God intensitet i næsen med koncentrerede og kraftfulde, let sødlige noter af brombær, finsk lakrids, vanilje og noget kokos. Tæt koncentration i munden, frugtig og i god balance mellem frugt og fadkrydderi. God, frisk syre, moden tannin og en høj, velintegreret tannin. Lang og ren eftersmag. Virkelig lækker vin. 92 pt.